maandag 8 februari 2010

basketbal uitleg

Basketbal
In Nederland is basketbal nog steeds een relatief kleine sport. In de Verenigde Staten waar de sport onstond is het één van de populairste sporten die er beoefend worden. Basketbal (Engels: basketball) is een wedstrijdsport die werd uitgevonden als een mannensport. Het huidige basketbal wordt op elk continent en ook door vrouwen beoefend.

De sport wordt gespeeld door twee teams van elk vijf aan het spel deelnemende spelers en een aantal wisselspelers. Doel van het spel is de (ronde) bal te veroveren en deze door een ijzeren ring -de korf of in het Engels: basket- te werpen en te verhinderen dat de tegenstander hetzelfde doet. De korf hangt op een hoogte van 3,048 meter (tien feet), is bevestigd aan een backboard en voorzien van een net. Aan elk van de korte zijden van het rechthoekig basketbalveld bevindt zich een korf.

Basketbal wordt zowel binnen als buiten (het zogenaamde streetbasketball of streetball) beoefend; binnen is de ondergrond doorgaans van hardhout en buiten wordt op asfalt gespeeld. Internationale basketbalwedstrijden wordt volgens de officiële regels van de FIBA gespeeld, de NBA heeft hier echter sinds jaar en dag een grote invloed op en neemt vaak het voortouw in spelregelwijzigingen, die later door de FIBA worden overgenomen.

Basketbal heeft een erg uitgebreide regelgeving en in de verschillende competities kunnen deze enigzins verschillen. Er kunnen in het basketbal scores worden gemaakt van 2 punten of van 3 punten. Een driepunter wordt gescoord wanneer er geschoten en gescoord wordt vanaf buiten de driepuntslijns. Wanneer er een vrije worp wordt gescoord, wordt hiervoor 1 punt toegekend.

De vijf spelers in het team bezetten elk een positie. Zo kan je spelen als center, power-forward, small-forward, shooting-guard en point-guard. Elke positie heeft zijn eigen fucntie binnen het team. Bijna alle termen in het basketbal zijn Engelse termen door de achtergrond van de sport.

1 opmerking:

  1. Harrah's Resort Atlantic City launches a new “casino” for the
    The resort, which 용인 출장마사지 is located 하남 출장샵 off I-395 in Atlantic City, N.J., is a new and 포천 출장샵 original resort built for 김포 출장마사지 the former Harrah's 오산 출장안마 Atlantic City

    BeantwoordenVerwijderen